Tradycyjna kuchnia regionalna...

Dzyndzałki warmińskie

to regionalna nazwa dla potrawy przypominającej pierogi.
Dzyndzałki to popularna potrawa na Warmii, smaczna i łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu zdobyła zwolenników już w całej Polsce. Potrawa dzyndzałki przybyła na obszar Warmii i Mazur wraz z ludnością przesiedleńczą z Kresów Wschodnich. Dzyndzałki warmińskie, podobnie jak litewskie kołduny, przyrządza się ze starannie oczyszczonej, zmielonej z boczkiem i cebulą, wołowiny. Po ugotowaniu możemy delektować się smakiem soczystego i wyrazistego farszu zamkniętego w cieście pierogowym z okrasą

Kuch, czyli warmińska drożdżówka

O kuchu, czyli cieście drożdżowym, tradycyjnie obecnym w domu warmińskim i mazurskim, a także w całych Prusach, tak pisał ks. Walenty Barczewski w swoich „Kiermasach na Warmii: "Nareszcie trzeba pochwalić kuch, który gospodyni sama z wielką umiejętnością i z najlepszej pszennej mąki przyrządziła i upiekła. Kuch warmijski to wyśmienite pieczywo pszenne, którego nie zabraknie na żadnym kiermasie. Dzielą się nim Warmiacy jak opłatkiem, Kiedy się zjadą po przyjacielsku dzielą się nim przy rozjeżdżaniu, dając go i dla tych, którzy w domu pozostać musieli.." i my również pragniemy się podzielić pysznym smakiem puszystego ciasta, wiec serdecznie polecamy

Zrazy wołowe zawijane

Wołowina niezbyt często gościła na Warmińskich stołach, jednak bogatsi mieszkańcy Warmii nie żałowali sobie mięsa. Doskonale rozbite mięso wołowe, w środku aromatyczna cebulka, wędzony boczek i ogórek, mieszanka niezwykłych smaków i tradycji, warto spróbować, serdecznie polecamy

Pieczeń drobiowo-wieprzowa

Kto z nas nie pamięta tradycyjnej pieczeni z jajkiem w środku? Delikatny smak rozpływa się w ustach, subtelny sos a jako dodatek kluseczki ?

Mazurska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana zwana jako Kakor na Mazurach oznacza babkę z
surowych ziemniaków
Tradycyjnie przygotowywana z tartych surowych ziemniaków z dodatkiem cebuli, przypraw, jaj, mąki i boczku lub mięsa. Pieczona często z plastrami słoniny na wierzchu, zaspokoi największych łasuchów i wielbicieli przysmaków ziemniaczanych

Bliny z pomoczką

zwane również jako Plince z pomoćką to inaczej placki ziemniaczane przekładane podsmażoną wędzonką polane masą z twarogu i śmietany. Plince z pomoćką są popularną potrawą na Warmii i Mazurach, o ile plince znane są w innych rejonach Polski, jako placki ziemniaczane albo plendze, o tyle pomoćka jako dodatek do plinców już nie. Wyrazista w smaku, czosnkowa pomoczka doskonale smakuje z plackami z dodatkiem baleronu lub boczku, wszystko razem tworzy niesamowitą kompozycję smaków, syte danie które zadowoli wszystkich smakoszy, serdecznie polecamy"

Zupa warmińska

 
to bardzo szybka w przygotowaniu i pożywna zupa, która cieszy się sporą popularnością na Warmii. Zupa warmińska jest mało znana i rzadko spotykana w innych regionach Polski, a szkoda bo w smaku nie ustępuje innym zupom. Będąc na Warmii warto spróbować zupy warmińskiej, jej delikatny smak, lekko kwaskowy dzięki cytrynie, oraz treściwa zawartość pysznych klopsików z mięsa wołowo-wieprzowego zachwyci każdego"

Zupa zacierkowa
Zupa zacierkowa z ziemniakami to ukochana zupa naszego dzieciństwa. Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna zupa. Sekret tkwi oczywiście w zacierkach.  Jest to zupa sycąca, lekkostrawna i uniwersalna.

Jabłecznik
Tradycja pieczenia jabłeczników w sięga odległych czasów. Do ich pieczenia wykorzystywano rodzime owoce, a jabłoń rosła niemal w każdym  gospodarstwie. Na jabłecznik kujawski najlepiej nadają się tradycyjne odmiany jabłek, o kwaśnym lub kwaśno-słodkim smaku, takie jak Antonówka, Szara Reneta, Papierówka lub Kronselka

Zupa kartoflanka

Kartoflanka to tak zwana zupa "z niczego", składa się z podstawowych i łatwo dostępnych składników. Tę tradycyjną zupę często gotowały nasze babcie i trzeba przyznać, że babcina kartoflanka nie ma sobie równych.