Dzyndzałki to popularna potrawa na Warmii, smaczna i łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu zdobyła zwolenników już w całej Polsce. Potrawa dzyndzałki przybyła na obszar Warmii i Mazur wraz z ludnością przesiedleńczą z Kresów Wschodnich. Dzyndzałki warmińskie, podobnie jak litewskie kołduny, przyrządza się ze starannie oczyszczonej, zmielonej z boczkiem i cebulą, wołowiny. Po ugotowaniu możemy delektować się smakiem soczystego i wyrazistego farszu zamkniętego w cieście pierogowym z okrasą
O kuchu, czyli cieście drożdżowym, tradycyjnie obecnym w domu warmińskim i mazurskim, a także w całych Prusach, tak pisał ks. Walenty Barczewski w swoich „Kiermasach na Warmii: "Nareszcie trzeba pochwalić kuch, który gospodyni sama z wielką umiejętnością i z najlepszej pszennej mąki przyrządziła i upiekła. Kuch warmijski to wyśmienite pieczywo pszenne, którego nie zabraknie na żadnym kiermasie. Dzielą się nim Warmiacy jak opłatkiem, Kiedy się zjadą po przyjacielsku dzielą się nim przy rozjeżdżaniu, dając go i dla tych, którzy w domu pozostać musieli.." i my również pragniemy się podzielić pysznym smakiem puszystego ciasta, wiec serdecznie polecamy
Wołowina niezbyt często gościła na Warmińskich stołach, jednak bogatsi mieszkańcy Warmii nie żałowali sobie mięsa. Doskonale rozbite mięso wołowe, w środku aromatyczna cebulka, wędzony boczek i ogórek, mieszanka niezwykłych smaków i tradycji, warto spróbować, serdecznie polecamy
Kto z nas nie pamięta tradycyjnej pieczeni z jajkiem w środku? Delikatny smak rozpływa się w ustach, subtelny sos a jako dodatek kluseczki ?
Babka ziemniaczana zwana jako Kakor na Mazurach oznacza babkę zsurowych ziemniaków
zwane również jako Plince z pomoćką to inaczej placki ziemniaczane przekładane podsmażoną wędzonką polane masą z twarogu i śmietany. Plince z pomoćką są popularną potrawą na Warmii i Mazurach, o ile plince znane są w innych rejonach Polski, jako placki ziemniaczane albo plendze, o tyle pomoćka jako dodatek do plinców już nie. Wyrazista w smaku, czosnkowa pomoczka doskonale smakuje z plackami z dodatkiem baleronu lub boczku, wszystko razem tworzy niesamowitą kompozycję smaków, syte danie które zadowoli wszystkich smakoszy, serdecznie polecamy"
to bardzo szybka w przygotowaniu i pożywna zupa, która cieszy się sporą popularnością na Warmii. Zupa warmińska jest mało znana i rzadko spotykana w innych regionach Polski, a szkoda bo w smaku nie ustępuje innym zupom. Będąc na Warmii warto spróbować zupy warmińskiej, jej delikatny smak, lekko kwaskowy dzięki cytrynie, oraz treściwa zawartość pysznych klopsików z mięsa wołowo-wieprzowego zachwyci każdego"
Kartoflanka to tak zwana zupa "z niczego", składa się z
podstawowych i łatwo dostępnych składników. Tę tradycyjną zupę często
gotowały nasze babcie i trzeba przyznać, że babcina kartoflanka nie ma
sobie równych.